Ook de scholen in Noord Nederland zijn ook weer begonnen – Gezond eten op school – Tips voor ouders

Ook de scholen in Noord Nederland zijn ook weer begonnen – Gezond eten op school – Tips voor ouders

Ingrid Stieber One comment
Afvallen Bewegen Dieet Help! Ons kind is te dik Ons kind is te dik Overgewicht

 

 Het  10-uurtjes en de lunch trommeltjes

Hilde de Vries, consulente van http://www.lekkerpuh.net/ Voedings Advies Centrum voor Jeugd en Gezin en gezondgewicht begeleiding van Help ons kind is te dik:

Na 6 weken zomervakantie zijn ook in het Noorden van het land de scholen weer begonnen. Wat was het heerlijk die vakantietijd. Geen gehaast ’s morgens vroeg; “heb je je gymkleren, eet eens door, vergeet je broodtrommel niet, waar is mijn fietssleutel, ik kan mijn schoenen niet vinden…” Maar lekker lang genieten van elkaar in alle rust en uitkijken naar een nieuw schooljaar in een nieuwe klas. Of misschien wel een hele nieuwe school als je achtste groeper nu naar de middelbare school gaat.

 Zo’n nieuw schooljaar is hét mooi moment voor nieuwe afspraken. Na een lange zomervakantie waarin jij en je kind hebben kunnen uitrusten en vakantie vieren is dit de tijd om een aantal goede voornemens op een rijtje te zetten en zodat iedere ochtend ontspannen aan de drukke dag begonnen kan worden:

De spullen die je ’s morgens in alle haast niet kunt vinden die kun je vast de avond ervoor klaar leggen. In de ochtend hoef je ze dan alleen maar op te pakken en zo blijft er tijd over om die 10, o zo bekende, stress minuten juist genietend aan tafel met een goed ontbijt door te brengen.  Een gezond 10 uurtje en de overblijf trommel kunnen zo ook met gezonde zorg klaar gemaakt worden. 

 

Gezonde koekjes mee naar school?

Iedere ouder die zich afvraagt waar het bolle buikje bij hun kind nou vandaan komt moet weten:

Gezonde koekjes? Die bestaan NIET!

Kijk maar achterop iedere koekverpakking en zie hoeveel suiker en Kcal er in een koekje zitten. En draai dan ook het  pakje “fruitsap” eens om en lees de kleine lettertjes met hoeveelheden kilocalorieën en suikers…

 Dat kan lekkerder, net zo gemakkelijk, goedkoper èn gezonder! Er zijn steeds meer hele leuke bekers, bidons en flesjes te koop in de winkel om te vullen met puur water zonder calorieën . Prachtige trommeltjes om te vullen met gezond fruit.  Die trommeltjes van tegenwoordig kan een kind zelf pimpen naar eigen hip idee.  

 Maak van elke dag een “gruitdag” een dag waarop je groente en/of fruit mee neemt naar school. In de drinkbeker gaat bij voorkeur water of water met een klein beetje limonade. Voor de verandering kun je ook eens een takje munt of schijfjes citroen bij het kraanwater doen, lekker fris.

 Gezonde tips van onze  gewichtsconsulent Hilde de Vries regio Lelystad – Almere:

Koop leuke kleine uitsteekvormpjes en maak hartjes en sterretjes van schijfjes komkommer of wortel. Om en om aan een prikkertje met rozijntjes en stukjes ander fruit. Elke dag feest in een trommeltje!

Belegde boterhammen vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris. Een boterham die wordt belegd met hartig beleg en sla ziet er ook nog leuk uit als de boterhammen worden doorgesneden.

En gaat jouw kind naar de middelbare school? Spreek dan af dat hij/zij geen geld mee naar school neemt. Want, stel je eens voor: vol goede zin en gezonde voornemens smeert je kind ’s morgens een paar heerlijke volkoren boterhammen, stopt er nog wat komkommer en tomaatjes bij…. komt ie in de pauze langs die geurende broodjeskraam op school of de friettent naast het schoolplein. Wie zou er niet in de verleiding komen? Zonder geld dat brandt in de broekzak kiest je kind helemaal zelf voor de gezonde zelf meegebrachte lunch en zonder moeite blijft hij/zij op gezond gewicht. Een kick voor kids en……..

 DE manier om overgewicht bij kinderen, op een vrolijke manier, tegen te gaan.

Een heel fijn schooljaar voor iedereen!!!  Namens alle medewerkers van Lekker Pûh!!! Nederland.

Heeft u een vraag over bewegen, sport of eten voor uw kind?  Neem vrijblijvend contact op met een consulente Lekker Pûh!!!  bij u in de regio.

1 Comment

Jolanda

oktober 24, 2012 at 11:22 am

Leuk geschreven stukje! bedankt voor de info.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner