Help! ons kind is te dik – overgewicht en problemen

Help! ons kind is te dik – overgewicht en problemen

Ingrid Stieber 3 comments
Afvallen Dieet Help Kinderen

Tijdens aflevering 7 van “Help! Ons kind is te dik” bereikten mij via Twiter vele berichten als:

Ik zie in bijna elk kind een achterliggend probleem. Waarom wordt dit op tv niet erkend? Of jammer dat dit meisje de schuld lijkt te krijgen. Zaak is waarom ze dit doet. Jammer dat er niet aan het onderliggende probleem wordt gewerkt…..

Hallo?!….U kijkt naar het onderliggende probleem lief coach-cursusend-Nederland! Het probleem is dat het gezin helemaal geen problemen kent en een heerlijk leven  met elkaar, voor elkaar en bij elkaar heeft. Uit onwetendheid is er wel een probleem ontstaan namelijk een dochter die door de probleemloze omgang met heel veel vrienden en vriendinnen op straat veel is gaan eten. Deze gewoonte kon ze als jong kind moeilijk in haar eentje zien aan komen en stoppen dus moesten haar ouders leren ingrijpen. Gewoon opvoedend met een NEE

Twitterende coachen die betreurden dat het onderliggende probleem niet werden aangehaald vraag ik direct een boek te gaan schrijven:  “Hoe herken ik binnen 12 minuten uitzending en een reclameblok het gegriefde onderliggende probleem van een gezin dat ik nog nooit heb ontmoet.” Er knap? Of een vorm van verpakte onterechte kritiek? Het maakt niet uit behalve dat het goed is dat het gezin niet bij deze coaches aan tafel is beland om een psychisch probleem dat er niet is aangepraat te krijgen.

Laten we GEWOON  lekker positief nuchter blijven en ons focussen op de eenvoud. Ga straks bijvoorbeeld eens in de middagpauze van de middelbare school  naar de supermarkt en sla de ondragelijke psychische problemen van de jeugd gade. Ze kopen en nuttigen allemaal in een automatische zombie-modus een blik energiedrank en een zak chips. Wat is het diepgewortelde probleem van deze kids? …Het hebben van totaal GEEN PROBLEEM… behalve gebrek aan kennis over eten, discipline en het hebben van een  harmonieus welvaartsleven met ouders die 9 van de 10 keer geen NEE kunnen zeggen. Thats all.  

Overgewicht is een groot probleem. En er bestaat een hele vrolijke oplossing. Lekker Pûh!!! gewichtbeheersing speciaal voor jongeren.

3 Comments

Pia Harrevelt

februari 16, 2012 at 12:11 pm

Beste Ingrid,

Wat jij omschrijft zie ik om mij heen ook gebeuren. Scholieren die losgaan in de supermarkt en niet beter schijnen te weten.
Ouders die het laten gebeuren omdat ze niet weten waar te beginnen. Het eten is overal…
Ik begeleid over het algemeen volwassen vrouwen en wat daarbij opvalt is dat er wel degelijk mentale problemen meespelen en vaak al vanuit de jeugd. Allemaal ooit op een streng dieet gezet en opgegroeid met ‘verboden eten lijstjes’ waardoor het snaaien op latere leeftijd alleen maar toenam.
Op het eerste gezicht kan een kind vrolijk en onbezorgd overkomen, maar vaak speelt er veel meer. Ik weet dit uit eigen ervaring!
In dit opzicht ben ik het dus eens met de coaches op twitter, waarvan ik er zelf één ben;-), dat het niet altijd zo simpel is als het lijkt. Ieder kind is tenslotte anders. Uiteraard hebben ouders een hoofdrol in wat het kind aan eten aangeboden krijgt.
Maar ook, of juist, de omgeving waar het kind verblijft moet in dit opzicht kindvriendelijker worden en minder verleidelijk.
Ik hoop oprecht dat we met zijn allen kunnen zorgen voor een kentering in het eetgedrag zodat onze jeugd gezond blijft.
Dat is tenslotte het doel dat wij gewichtsconsulenten, diëtistes en coaches nastreven.

Hartelijke groet

Pia Harrevelt

 

Ingrid Stieber

februari 16, 2012 at 12:25 pm

Hallo Pia,

mee eens, de omgeving van het kind moet veiliger en niet alleen betreft het verkeer. Toch hoop ik qua coaching op een nuchtere begeleiding indien nodig. Wij werken met eigen gezinstherapeuten en jeugdartsen. Daarbij weet ik uit eigen ervaring en voor mij alleen al 500+ gezinnen verder dat er serieus niet bij ieder gezin psychisch geplukt moet worden als daar duidelijk geen behoefte aan of aanleiding voor is. Ieder gezin is anders. laten we ons niet laten verleiden door eigen achtergrond te veel te betrekken bij hulp aan anderen.

Ik ben gauw naar pizzabakles 🙂 groente laten smaken bij kinderen! dagdag en groetjes Ingrid Stieber

 

Claire Duizendstra

februari 16, 2012 at 5:29 pm

Hoe waar kan een verhaal zijn, je weet wat ze zeggen van de beste stuurlui, toch? Wij weten inmiddels uit ervaring dat je geen issues hoeft te hebben en zeker niet dom hoeft te zijn om over bepaalde voedingsmiddelen een verkeerde indrukken te hebben. Lang leve de reclames voor “gezonde” voeding want ik kies uiteraard “bewust”
Kan alleen maar zeggen dat wij als gezin, net zoals het gezin van gisteravond, verkeerde ideeën hadden over gezond en verantwoord en dat wij ons dankzij de methode Lekker Puh!!! iedere minuut van de dag echt “bewust” zijn van wat we eten en waarom, daar ik heb echt geen logo op een verpakking voor nodig.
En al helemaal geen (goed bedoelde) adviezen of de mening van iemand die ons niet een kent. Ik heb wel het idee dat ieder gezin wat meedoet met HOKITD een gladde rug heeft en heerlijk nog de nodige nazorg krijgt het komende jaar.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner