Gezond eten en bewegen voor kinderen in de vakantie – advies vanuit Zeeland

Gezond eten en bewegen voor kinderen in de vakantie – advies vanuit Zeeland

Ingrid Stieber No Comment
Afvallen Bewegen Dieet Overgewicht

Door Jopie Kloosterman. Gewichtsconsulente regio Zeeland van Lekker Pûh!!! voedingsadviescentrum voor Jeugd en Gezin.

Wat doen jullie in de vakantie? Er kan in de vrije dagen uitgerust worden en de verplichtingen van bv voetbal en gym vallen even weg. Dit zou leuk en fijn moeten zijn. Maar voor meerdere ouders vormen deze dagen best een probleem want er moet worden doorgewerkt.  De regelmaat van schooldagen valt weg  en niet alleen ouders maar ook het overgrote deel van de  kinderen hebben  juist een vorm van regelmaat nodig  om lekker in hun vel te zitten. Veel kids vinden het bijvoorbeeld niet makkelijk om  in de vakantie zelf te zoeken naar  vermaak en fantasievolle invulling van de dag.

Bij ons in de praktijk merken wij dat korte vakanties het gezonde gewicht van kinderen in de weg staat. Er is vaak sprake van serieuze gewichtstoename door  1 of 2 weken vakantie.

Dit komt vaak door de invulling van de vakantiedagen:  enkele dagen bij opa en oma of tante die de vakantie graag met lekkers willen vieren, even alleen thuis en waardoor kinderen kunnen pakken wat ze willen en de paar dagen vrij van de ouders waarin de hele vakantie met lekkers en leuks wordt ingehaald.

Wat voorop staat is dat de vakantie leuk, fijn en gezellig moet blijven.

Een groot deel van de ouders meent dat eten hierin een  heel belangrijk onderdeel is maar we vergeten dat het  genieten van het  bij elkaar zijn het aller belangrijkste is. Als consulente van Lekker Puh!!!  in Zeeland herken ik dit als ervaringsdeskundige. Voor mijn kleinkinderen ging daarom radicaal maar met grote vrolijkheid het roer om. Hierdoor ontstond er meer energie, de fantasie van de kinderen ontwikkelde en er wordt tot op de dag van vandaag niet om snoep gevraagd. Ze hebben het gewoonweg te druk met het vieren van de vakantie.

Ik wil u dan ook een aantal tips meegeven en een paar lekker recepten/traktaties. Voor kinderen, ouders …..maar ook  voor opa’s en oma’s .

Maak afspraken met uw kinderen , wees vrolijk duidelijk en consequent zonder strenge toon.

  • zelfvertrouwen bewegen en gezond eten voor kinderenWillen ze iets eten, ga samen fruit uitkiezen en klaar maken. Heb je na een volle buik met groente of fruit nog trek? Dan mag je best 1 snoepje pakken.
  • Probeer zoveel mogelijk samen buiten te zijn.
  • Ga samen spelen en knutselen.
  • Neem eens een handje rozijnen ipv chips of koek
  • Maak samen zelf een pizza met echte groente erop.
  • Drink water ipv sap en limo
  • Bak samen een paar “gezonde koekjes”zonder toevoegingen

 

In mijn  praktijk Eet en Weet  bij Goes coach ik kinderen, jongeren en volwassen naar een gezond gewicht. Door mijn nauwe betrekking met het team van Lekker Pûh!!! Nederland  en de opleidingen die ik hier maandelijks volg kan ik kinderen en jongeren volgens deze ongedwongen methode zonder dieet begeleiden.

Woont U in Zeeland en wilt U informatie of een afspraak maken dan kunt u mij altijd bereiken op jopie@lekkerpuh.net

 Recepten:

Heerlijke koele drank : 100ml wortelsap – 100ml vers sinaasappelsap – ijsblokjes  fijn hakken – alles door elkaar roeren, even laten staan in de koelkast en drinken maar.

Koninginnedag.  Oranje vruchtensalade: 4 rode grapefruit – 6 sinaasappels – 3 mandarijnen – 1 klein lepeltje honing – van de grapefruit, sinaasappel, mandarijnen in partjes snijden – deze ineen schaal doen. Van wat in de schil is blijven zitten alles zo goed mogelijk uitpersen – het sap en de honing mengen en dan over de vruchten gieten – 1 uur in de koelkast laten staan.

Gevulde sinaasappel: 5 sinaasappels – 1 beker kwark – 1 beker muesli zonder suiker – de sinaasappels doormidden snijden en er stukjes uit lepelen – in een schaal doen, kwark erbij en de muesli – alles door elkaar roeren.

Eet smakelijk!!!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner