Door Annelies van Triet – Lekker Pûh!!! Middelburg:
Zaterdag komt Sinterklaas al weer aan. Heerlijk dat ‘Sinterklaasgevoel’.
Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnootjes. Zelfgemaakte zijn extra lekker.
Hieronder een recept voor suikervrije, maar toch overheerlijke kruidnootjes, deels gezoet met Stevia*)
Wat heb je nodig (voor ca. 250gr, verdubbel de hoeveelheden voor 500gr)
- 100 gram bloem (volkoren of gewone bloem, of 50 gram volkoren en 50 gram gewone bloem, OF speltmeel
- 50 gram boekweitmeel OF 50 gram extra tarwemeel of tarwebloem
- 1 afgestreken tl. bakpoeder
- 80 gram biologische ongezouten roomboter
- 25 gram appelperenstroop OF 20 gram rijststroop
- 1-3 afgestreken tl. speculaaskruiden (naar smaak)
- 1-2 tl. kaneelpoeder(naar smaak)
- 1 tl. vloeibare Stevia
Meng bloem, boekweitmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel in grote kom door elkaar.
Voeg de boter, stroop en stevia toe en kneed met je handen tot een samenhangend deeg.
Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Rol van het deeg bolletjes zo groot als een knikker. Leg elk bolletje op de bakplaat en duw een beetje aan met je handpalm, zodat ze wat platter worden. Leg de kruidnoten niet tegen elkaar aan, maar zorg voor een kleine ruimte tussen de kruidnoten.
Bak de kruidnoten gedurende 15 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen op een groot plat bord of een plaat.
Eet smakelijk!
Woon je in Middelburg of in de buurt en heb je vragen over afvallen voor kinderen zonder dieet? Neem dan contact op met Annelies. Alle vragen zijn welkom!
*) Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof die geen nadelige gezondheidseffecten kent zoals suiker en chemische zoetstoffen dat wel hebben. In stevia zitten bijvoorbeeld geen calorieën en geen koolhydraten en tijdens verhitting blijft het stabiel. Stevia behoudt haar zoetkracht en is daardoor geschikt om mee te koken en te bakken. Het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni (honingkruidplant), kortweg stevia, in Nederland ook wel bekend als ‘Honingkruid’, komt oorspronkelijk uit Paraguay. Stevia is het zoetste plantje ter wereld en de Guarani-indianen gebruikten stevia al 1500 jaar geleden om haar kruidenthee en voedsel mee te zoeten.