Sint Maarten!!! Gezonde snoep tips

Sint Maarten!!! Gezonde snoep tips

Ingrid Stieber No Comment
Bewegen Gezond eten voor kinderen Kind en Voeding

Op 11 november is de dag…….
Door Sien de Haas – Gewichtsconsulente van Lekker Pûh!!! Alkmaar

sintmaarten gezonde snoep tipsOp 11 november gaan op veel plaatsen in Nederland als het donker wordt, kinderen met hun zelfgemaakte lampion, uitgeholde pompoen of suikerbiet met een lichtje erin de huizen langs. De kinderen zingen liedjes in ruil voor een snoepje of een stukje fruit.

Op school is er voor Sint Maarten al weken lang gewerkt aan de lampionen. Ook zijn de Sint Maartenliedjes alvast geoefend en natuurlijk wordt het verhaal over Sint Maarten verteld:
Maarten was een Hongaarse ridder. Op een zeer koude dag zag hij een arme man bibberend, zonder kleding in de sneeuw zitten. Hij stond er om bekend dat hij altijd een aalmoes aan bedelaars gaf maar die dag had hij niets bij zich om weg te geven. Hij stapte van zijn paard en sneed met zijn zwaard zijn eigen mooie, rode mantel doormidden en gaf de arme, ijskoude man de helft van zijn mantel. Maarten is later heilig verklaard.

Tot in het begin van de vorige eeuw waren het vooral de arme kinderen die zingend langs de huizen gingen om wat snoep of geld op te halen. Nu wordt het lichtjesfeest door alle kinderen gevierd.

Het is herfst, koud en donker. Best wel spannend om zomaar bij iemand die je niet kent sintmaarten kinderen gezond etenvoor de deur te gaan staan zingen met je zelfgemaakte lampion. De deur gaat open en dan komt de verrassing, je mag iets uitzoeken of je krijgt iets: wat zal het zijn?

Zullen we dit jaar onze kinderen eens op een andere manier verrassen? “Ik doe dat al een paar jaar en de kinderen vinden het hartstikke leuk!” Op een mooi dienblad leg ik wat kleine kadootjes zoals een ballon, een gummetje, een mooi potlood, stickers, een magneetje,een schuifspelletje, een haarclipje, een stuiterbal enz. Voor de fruitliefhebbers wat vrolijk gekleurde appeltjes en mandarijntjes erbij en je hebt een prachtige traktatie! Alle kinderen reageren enthousiast: oh wat leuk eindelijk weer eens iets anders als snoep!

Voor kinderen met overgewicht of kinderen met voedselallergie- of intolerantie is het extra leuk als er op iets anders getrakteerd wordt!

Om te voorkomen dat er veel te veel gesnoept word is het handig om samen met je kind van te voren te bedenken hoe jullie dat op een gezellige manier gaan aanpakken.

Spreek af:

  • Hoe lang je gaat lopen, spreek een tijd af.
  • Hoe jonger het kind hoe korter je loopt
  • Hoeveel er onderweg gesnoept gaat worden. Wil je eigenlijk wel onderweg snoepen? Er is al zoveel leuks buiten te beleven! Kun je het snoepen ook even uitstellen tot we weer thuis zijn?

Wat je doet met het snoep dat je hebt opgehaald:

  • Natuurlijk eerst kijken wat je hebt verzameld en dan alles netjes sorteren
  • Hoeveel en wat je gaat opeten na het lopen
  • Het aller lekkerste snoepje, waar je héél erg van gaat genieten. Voor grotere kinderen misschien een paar snoepjes (vandaag mag dat)
  • Wat doe je met de rest van het snoep: Weggeven of uitdelen?
  • Met je ouders ruilen voor iets anders?
  • Wie het bewaart het overgebleven snoep? (ouders-verzorgers)
  • Wanneer en hoeveel er gesnoept mag worden van het overgebleven snoep

Goede afspraken maken met je kind geeft rust en duidelijkheid. Betrek je kind bij het bedenken van de afspraken. Luister naar je kind en neem het serieus. Zet afspraken op papier zodat iedereen weet wat er afgesproken is.

En bedenk samen met je kind dat het aller leukste van Sint Maarten is dat je ´s avonds in het donker samen met je vriend(in) met je lichtje mag lopen!sintmaarten-is-jarig gezond langs de deuren

Veel plezier!!
Sien de Haas Consulente van Lekker Pûh!!! regio Alkmaar, Egmond aan Zee

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner