ouders van kinderen met overgewicht-wij worden vaak niet geloofd en begrepen

ouders van kinderen met overgewicht-wij worden vaak niet geloofd en begrepen

Ingrid Stieber No Comment
Kinderen

Steeds meer jongeren krijgen te maken met overgewicht en de daarbij behorende ongemakken. Pesten op school is zo’n vervelende bijkomstigheid. Als ouder lijkt het of je hart breekt als dit zich voordoet. Een ouder die zich hierin herkent is ook bereid gezond eten een vanzelfsprekend onderdeel van de opvoeding te laten zijn.

Er wordt sowieso weinig stil gestaan bij ‘het gevoel’ van een ouder waarvan het kind kampt met overgewicht.

 Moeder van Emma en Bob ( 8 en 13 jaar): Vaak genoeg werd ik scheef aangekeken door andere ouders. Het kwam zelfs steeds vaker voor dat andere volwassenen mij botweg aanspraken over het postuur van mijn kind. Hopeloos werd ik ervan want gezond eten en NEE zeggen speelden al vrij lange tijd de hoofdrol binnen de opvoedregels van mijn man en mij voor onze kinderen.

lekker eten lekker opwegNu wij de ommekeer hebben gevonden weten we dat we dit nooit op eigen houtje hadden kunnen uitvinden. Onze dochter nadert al groeiende gestaagd haar gezonde gewicht en onze zoon die een spillepootje is komt niets te kort.

Ons gezin kan weer ontspannen met eten omgaan met een verbluffend resultaat. Ook nu ben ik gevoelig voor de uitingen van andere mensen en hoewel deze nu positief zijn besef ik mij des te meer dat de mening van andere mensen altijd invloed heeft.

Toch vind ik het nog steeds heel erg dat er bij kinderen met overgewicht direct gedacht wordt aan onverschillige ouders.  Wij waren juist zo met bewegen, gezonde voeding, kies bewust logo’s enz bezig dat het aan tafel of op een verjaardag geen feestje meer was.  

Het aankomende gezonde gewicht en ook de laatste studie van voedingsdeskundige Hariëtte Snoek over eetgedrag binnen gezinnen, waaruit blijkt dat jongeren die een dieet volgen na vier jaar weer/nog zo zwaar blijken, laat ons realiseren dat we er goed aan hebben gedaan persoonlijke hulp te zoeken.

Eerlijk gezegd spreek ik nu ook ouders van kinderen met overgewicht zo nu en dan aan. Ik weet precies hoe ze zich voelen en vol enthousiasme geef ik ze de tips die je als ouder gewoonweg niet weet. Zonder dieet is een gezond gewicht voor ieder gezond kind echt haalbaar.

 Eerlijk zijn tegenover uzelf en uw kind. Laat het voor uw kind en uzelf niet te moeilijk worden.

Natuurlijk heeft een kind, in elke levensfase, met alle grote en kleine problemen hulp nodig van diegenen die zielsveel van hem/haar houden en bekend zijn met hoe het kind in elkaar steekt. Motiveren, stimuleren, belangstelling tonen, medewerking en medeleven (maar geen medelijden!)

Natuurlijk mogen kinderen met overgewicht nog regelmatig iets lekkers en zelfs dedieet voor kinderen? nee!!! frietjes worden niet verbannen. Net als voor alle kinderen zijn snoep, koek, chocolade, frisdrank en friet natuurlijk niet onbeperkt. De consulentes van Lekker Pûh!!! willen graag een bijdrage leveren aan het gestelde doel van Paul Rosenmöller  om de kinderen van Nederland over 5 jaar de gezondste kinderen van Europa te laten zijn JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht).

 Tips van de consulente regio Den Bosch: Maak het drinken van water aantrekkelijker door een mooie kan te vullen met water, schijfjes citroen/limoen/sinaasappel en wat takjes munt of bevroren fruit (kant en klaar te koop)Presenteer het geheel op een leuk dienblad en de vrolijke glazen.

 voedingsadvies voor kinderen en oudersFruittip: Zorg dat er dagelijks voldoende fruit in huis is, variatie is het sleutelwoord. En ook hierbij is de presentatie het halve werk. Maak er wat vrolijks van: spiesjes, gezichtjes op een bordje, een eigen variatie op de ouderwetse bowl etc. Gebruik uw eigen fantasie of zoek inspiratie op internet.

Bewegingstip: Geef het goede voorbeeld en ga zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school, supermarkt, familie en vrienden, sportschool.  Spreek eens af met gezinnen met kinderen om een middag in de plaatselijke speeltuin door te brengen. Of met zijn allen een leuke skeelertocht of spannende speurtocht te organiseren. Zien spelen, doet spelen…..En buiten zijn is voor iedereen goed!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner