Help, ons kind is te dik gekeken?

Help, ons kind is te dik gekeken?

Ingrid Stieber 8 comments
Kinderen

Hebben jullie de eerste aflevering van ‘Help, ons kind is te dik!’ gezien? Wij – de consulentes van Lekker Pûh!!! – keken vol verwachting naar dit programma. De producent Eyeworks had ons ook gevraagd om mee te doen. Maar omdat het uitgangspunt een afvalrace met kinderen is, wisten wij dat deze manier van werken niet zou rijmen met onze aanpak: de opbouw van een gezonde leefstijl voor het hele gezin. Niet voor een paar maanden, maar voor altijd! Daarom bedankten wij unaniem voor dit aanbod.

Wij geloven in een positieve benadering. Om een moeder die op eigen initiatief een personal coach inhuurt voor haar zoon als onverantwoordelijk te bestempelen en te kwetsen met de woorden “je zoon is lui en jullie verwennen hem te veel door deze weg naar een gezonde leefstijl te kiezen” is eeuwig zonde! Het was voor die moeder een mooie opsteker geweest als ze haar hadden laten weten dat het geweldig is dat ze meteen actie onderneemt, dat ze meedenkt en op zoek is gegaan naar de mogelijkheden die haar goed leken.

Deze veroordeling  kwam uit de mond van Marije van Asdonck die zelf ook een personal coach is, maar dan op het gebied van eten. Raaarrr toch? Iedere beslissing met een goede bedoeling is altijd een goede beslissing. Zo ook deze actie van de moeder van Enrico. Dat het beter anders kan, dat de keuze die zij gemaakt heeft niet 100% ideaal is, kun je altijd nog op een positievere manier brengen. Dan gaan de ouders eerder herkennen wat de gevolgen van bepaalde beslissingen zijn en daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen. 

Lekker Pûh!!!

8 Comments

Suzanne

januari 7, 2011 at 4:19 pm

Laten we hopen dat Marije buiten de camera’s om alsnog de moeder heeft gesteund, en het aan de editing crew ligt dat het niet op tv is getoond – want dat is natuurlijk geen mooie tv!

Ik had verder gehoopt dat de ouders voorbeeldmenu’s oid zouden krijgen. Sommige ouders zien er namelijk uit alsof ze zelf ook wel een lesje ‘gezond eten’ kunnen gebruiken. Doen jullie dat wel?

 

Carla

januari 7, 2011 at 4:47 pm

Wat ik jammer vind is dat benadrukt wordt dat het kind teveel ongezonde dingen krijgt zoals frisdrank. Dat is niet altijd het geval bij overgewicht.

Wij kwamen erachter dat onze zoon (toen 8) met 4 boterhammen in de ochtend en 4 boterhammen in de middag ver over zijn limiet zat. Snoep, koek en frisdrank kreeg hij al erg weinig. Een dietiste heeft ons toen kunnen uitleggen waar het probleem zat. Veel ouders weten dit niet. Net zoals opa’s en oma’s die vinden dat een kind ‘geen honger moet hebben’.

Vind jullie insteek om niet mee te werken bewonderenswaardig!

 

Ingrid Stieber

januari 8, 2011 at 4:39 pm

Hai Suzanne,
Zeker weten dat Marije de moeder buiten de camera heeft gesteund. 🙂 Voor de korte uitzendtijd worden waaschijnlijk juist dit soort momenten gekozen. De lesjes gezond eten beginnen bij ons altijd bij de ouders, zoals jij al aannam. En dan beginnen we met “boodschappen schrappen”…wat niet in huis is kan ook niet gegeten worden door zowel ouders als kind.

 

carolien noordhoek

januari 12, 2011 at 10:31 pm

Eerste instantie vond ik het een walgelijk programma, het ligt er zo dik bovenop en de ouders staan als een stel zielepieten bij. “Ja we geven hem maar vette dingen want lastig zijn bij de klanten is niet handig…” Nee hoor…..voer je kind maar dood….
Laden vol rotzooi, vriezers vol ranzigheid……Het wordt natuurlijk een succes nummer…want als deze kids stoppen met al die viezigheid vallen ze geheid af….No problem.
Ben reuze benieuwd naar de menu’s….gaan ze aan de kipfilets? Rauwe groenten en veel sla? Houd een kind nooit niet vol…..
Wij sinds augustus bij LekkerPuh….Geweldig…zoon al 12 kilo afgevallen…..door de visualisaties die hij bedacht heeft in het begin, van de zomer in een zwembroek, pikken we de draad weer op…Hij is niet helemaal gevallen in december, maar zakte wel iets…Geen probleem….de motivatie is er weer….Want hij mag gewoon…maar wel gezond eten….

 

Claire

januari 13, 2011 at 3:06 pm

Hoi Ingrid en andere Lekker Puh consulentes,

Wij weten ondertussen uit ervaring dat de aanpak van Lekker Puh werkt! Na van alles te hebben geprobeert en niets wat eigenlijk echt motiverend was zijn wij bij jullie terecht gekomen, er ging een wereld voor ons open. Niet alleen voor Laura, maar voor ons allemaal! Sinds onze start bij Lekker Puh is Laura eindelijk gemotiveerd en de rest van het gezin is veel bewuster bezig. Gelukkig krijgt Lekker Puh de mogelijheid om via de KRO een tipje van de sluier op te lichten vanaf 1 mei!
Voor alle moeders waarbij de moed in de schoenen zakt na het zien van de beelden van Help mijn kind is te dik…het kan ook anders!

 

J.

januari 13, 2011 at 11:06 pm

Hallo Ingrid en de rest,

Om even te reageren op het eerste artikel..

‘Maar omdat het uitgangspunt een afvalrace met kinderen is, wisten wij dat deze manier van werken niet zou rijmen met onze aanpak: de opbouw van een gezonde leefstijl voor het hele gezin.’

Volgens mij vertelde Marije dat het juist gaat om een gezonde levensstijl en dat afvallen dan bij kinderen vanzelf gaat..
DIt vond ik vrij duidelijker.. Ik vind haar verder wel een strenge tante, maar wel begripvol voor ouders en kinderen. Het is treurig dat er zo iemand voor nodig is om een beetje bewustzijn te creeeren bij ouders dat ze een verkeerde levensstijl hanteren.

Wat ik ook goed vond: Marije probeerde dat meisje vandaag..(even naam kwijt) te laten proeven van de groente.
Ze pushte niet.. geloof me: ik weet wat het verschil is!! Ik kan begrijpen dat het niet leuk is als je kind verdrietig of boos wordt, maar als deze aanpak op de lange termijn beter is voor het kind.. Uitleg geven waarom je het belangrijk vind dat er verandering komt vind ik wel belangrijk.

Natuurljk kunnen dingen altijd beter in zon programma.. maar verder vind ik het goed dat er een dergelijk programma voor kinderen op tv komt!

Nog even een reactie:
‘Wat ik jammer vind is dat benadrukt wordt dat het kind teveel ongezonde dingen krijgt zoals frisdrank. Dat is niet altijd het geval bij overgewicht.’

Vandaag hebben ze bijvoorbeel ook gezond gekookt met ouders en kinderen.. Het was even een weekje wachten, voordat deze positieve benadering naar voren kwam ;). En daarnaast.. frisdrank is niet echt gezond omdat er veel suikers in zitten, ook voor tanden en een ‘sugarrush’ evt. En trouwens, als een kind ‘alles kan eten’ en toch frisdrank of slechte dingen gaat nuttigen, is dit ook ongezond, ook al zie je dit niet gelijk aan de buitenkant. Het vet kan dan om de organen zitten, wat gevaarlijk kan worden.. Het is dus voor iedereen belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Ikzlef kan ook veel eten, stevig wordt ik niet. Ik realiseer me wel (laatste tijd steeds meer), dat vet en ongezond eten niet goed is voor mijn gezondheid, ook al zie je dit niet direcht aan de buitenkant.

‘Het was voor die moeder een mooie opsteker geweest als ze haar hadden laten weten dat het geweldig is dat ze meteen actie onderneemt, dat ze meedenkt en op zoek is gegaan naar de mogelijkheden die haar goed leken.’
Mijn mening hierop:
Hier ben ik het mee eens, maar het is inderdaad wel makkelijk om deze actie uit handen te nemen, Want ouders hebben toch een voorbeeldfunctie.

Genoeg meningen gegeven ;).

 

carolien noordhoek

januari 14, 2011 at 7:37 pm

@Claire….”Voor alle moeders waarbij de moed in de schoenen zakt na het zien van de beelden van Help mijn kind is te dik…het kan ook anders!”
Maar ik vind eigenlijk juist dat de ouders in dit programma wel beetje als erg raar neergezet worden…
Wanneer je kind…en jijzelf in sommige gezinnen…..zo dik is dan koop je al die rommel toch niet?? En waarom staan die ouders niet falikant achter de regels die de coach opstelt?
Met bewondering zitten kijken naar de 2e aflevering…..Willen die ouders eigenlijk wel dat hun kind afvalt??
Het was het eerst wat Jaqueline tegen ons zei….”dit is een strijd van jullie hele gezin….”
Ik wordt nog elke dag zo blij als ik naar mn kind kijk……Maar daar moet ik ook hard voor knokken…
Wat wel positief is aan het programma is dat er veel over gepraat wordt in ons gezin…we kijken het met elkaar en voeren discussies…Het houdt iedereen op het moment weer scherp….:)

 

Claire

januari 16, 2011 at 12:58 pm

@Carolien ik ben het helemaal met je eens. Ik bedoelde eigenlijk meer dat je als ouder bij Lekker Puh de steun en adviezen krijgt die ik in ieder geval nodig heb om falikant achter mijn kind en de “regels” te staan. Het is inderdaad een strijd van het hele gezin en dat is niet altijd even makkelijk. Maar als ik zie hoe gemotiveerd iedereen hier is en hoe hard ze Laura met zn allen steunen dan word ik wel heel warm van binnen. Alleen samen kunnen we het redden. Bij ons in het gezin is het ook een punt van discussie, iedereen weer op scherp en op naar het gezonde gewicht!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner