De gevolgen van overgewicht bij kinderen voorkomen

De gevolgen van overgewicht bij kinderen voorkomen

Ingrid Stieber No Comment
Dieet Kinderen Overgewicht

De gevolgen van overgewicht bij kinderen zullen in de toekomst pas echt zichtbaar worden. Naast de lichamelijke gevolgen zoals orthopedische klachten, hoge bloeddruk en diabetes zullen ook psychologische klachten zich ontwikkelen.  Uit ervaring binnen onze organisatie weten wij dat deze klachten zelfs ver voor de lichamelijke klachten al een grote rol spelen.

Jongeren met overgewicht ontwikkelen veel eerder een negatief zelfbeeld dan een hoge bloeddruk.

Als ouder is het daarom van enorm belang, naast een gezonde leefstijl ook rekening te houden met de ontwikkeling en of in stand houden van een gezonde gedachtegang.

 1 van de belangrijkste onderdelen hiervoor is het stellen van duidelijke regels

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Een stukje duidelijkheid over wat wel en niet mag geeft je kind een gevoel van zekerheid. Het weet waar het aan toe is. Is er duidelijkheid in de omgeving, dan helpt dat bovendien het kind een gevoel van innerlijke zekerheid te ontwikkelen. Het beste is om enkele belangrijke huisregels op papier te zetten en ergens op een centrale plek op te hangen. Probeer die regels zoveel mogelijk positief te formuleren, dat schept een prettige sfeer. Veel negatieve regels ‘Je mag niet…’ kunnen vrij makkelijk positief verwoord worden. Dus liever: ‘Om acht uur is het bedtijd’, dan: ‘Niet zeuren als je naar bed moet’.  

Regels en waarschuwingen kunnen makkelijk met een vriendelijk gezicht vermeld worden. Zo lijken ze minder zwaar en zelfs geloofwaardiger. Duidelijke regels kunnen ook de eetgewoontes binnenshuis beïnvloeden. Veel ouders bemerken pas na het stellen van regels hoeveel er eerder tussendoor werd gesnoept en gesnackt. En het allerbelangrijkste van regels zijn ouders die zichzelf ook aan de regels houden. Ouders zijn de belangrijkste spil om over de gevolgen van overgewicht bij jongeren niet te hoeven nadenken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lekker Puh!!!

Advies en Begeleiding van uw Kind naar een gezond gewicht Deze Blog is een initiafief van Ingrid Stieber. van LekkerPuh.net
U kunt hier informatie lezen over leuke manieren om Kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen gezonde gewicht.
Op een ontspannen manier maar wel effectief bewegen hoort daar ook bij.

Updates via E-mail ontvangen?
Voer je email adres in:

Site updates ontvang je via FeedBurner